Cultura în lumea contemporană
Problematica epociiNicio perioadă din istoria omenirii nu a fost atât de dependentă de tehnologii ca secolul al XX-lea. Societatea de consum este strâns legată de reuşitele ştiinţei, care a transformat radical modul de viaţă al întregii umanităţi. Crearea armelor nucleare a pus în pericol însăşi existenţa vieţii pe Pământ, iar folosirea neraţională a resurselor planetare poate să conducă la o catastrofă ecologică.
în sec. al XX-lea, cultura se dezvoltă după regulile societăţii capitaliste, având la bază o piaţă liberă. Astfel, bunurile culturale sunt create după procedeele industriale ale standardizării, raţionalizării şi diviziunii muncii, fiind destinate consumului. Orientată spre piaţă, producţia culturală trebuie să ţină cont de mecanismele cererii şi ofertei, comercializarea acesteia (hit, bestseller, blockbuster) devenind una dintre caracteristicile vremii. Cultura de masă nu înseamnă cultura maselor, ci cultura destinată maselor.
Evoluţia artistică în secolul al XX-lea a fost strâns legată de progresele societăţii (post)industriale şi ale celei informaţionale. Artele plastice (pictura, sculptura, arhitectura) tind să exploreze mai mult trăirile interioare ale artistului, dar după război devin mult mai utilitare. Artele audiovizuale (teatrul, cinematograful, muzica) constituie elemente importante ale culturii pop, jucând un rol dominant în industria divertismentului (showbiz), dar nu încetează să producă şi „capodopere".
Termenul de mass-media este folosit pentru a denota acea parte a mijloacelor de informare în masă care se adresează publicului larg, maselor. Ziarele şi revistele cu tiraj mare, reţelele de radio, apoi televiziunea şi internetul sunt principalele mijloace de informare în secolul al XX-lea. Apariţia unei civilizaţii instantanee, în care informaţia se răspândeşte cu o viteză egală în toate coiţule lumii, a constituit un important factor de internaţionalizare şi globali-
0 comentarii: