Sinteză si evaluare

10:58 0 Comments

REŢINE!
In epoca contemporană, odată cu progresele înregistrate în diverse domenii sociale, economice, politice şi culturale, omul şi-a demonstrat şi marea sa capacitate distructivă, ceea ce a dus la apariţia unor probleme cu caracter global.
Societatea se confruntă cu un şir de probleme globale, de soluţionarea cărora depinde asigurarea viitorului umanităţii: ecologice, demografice, ale sărăciei şi subnutriţiei, analfabetismului, terorismului, traficului de fiinţe umane, încălcării flagrante a drepturilor şi libertăţilor omului, discriminării rasiale şi de gen etc.
• Problemele globale, având un caracter planetar, nu pot fi ignorate, acestea constituind un pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor.
în soluţionarea problemelor globale ar trebui să se implice fiecare persoană care conştientizează pericolele în cauză atât pentru sine, cât şi pentru umanitate în general.
Hai §€§ Moldova!
Curăţenie în toată ţara, într-o singură zi!
Astăzi ca niciodată este nevoie de conjugarea eforturilor tuturor popoarelor, de o comunicare eficientă şi colaborare atât la nivel de state, organizaţii, comunitate, cât şi de indivizi.
Savanţii şi experţii în domeniu îi încurajează pe oameni să gândească global şi să acţioneze local, pentru prevenirea unui dezastru general.
II. GÂNDIRE CRITICĂ
Care sunt cauzele apariţiei problemelor globale ale omenirii?
De ce nesoluţionarea unei probleme globale poate agrava altele?
Cum pot fi soluţionate problemele economice la nivel de întreprindere, de state naţionale şi la nivel interstatal?
Care problemă, din cele menţionate mai jos, ar trebui soluţionată în primul rând. Argumentează alegerea:
- explozia demografică din ţările Sudului;
- probabilitatea unor schimbări şi perturbări profunde ale climei planetei;
- precaritatea siguranţei alimentare globale;
- dubiile privind disponibilităţile de energie;
- conflictele militare şi problema dezarmării; TSi
- sărăcia şi subdezvoltarea;
- problema datoriei externe;
- problemele mediului (probleme ecologice, ameninţarea distrugerii nucleare etc.).
III. UTILIZAREA ADECVATĂ A LIMBAJULUI DE SPECIALITATE
Continuă ideea, formulând 8-10 propoziţii: „Problemele globale ale omenirii includ chestiuni ce vizează întreaga umanitate. Ele constituie un pericol pentru prezentul şi viitorul întregii omeniri. Aceste probleme pot fi soluţionate numai cu participarea tuturor ţărilor şi popoarelor, precum şi..."
135
C a p i t o l u l 6
IV. RELAŢIA CAUZĂ-EFECT
Determină relaţia dintre problemele globale ale omenirii şi problemele locale ale comunităţii sau individuale ale omului. Cum pot fi soluţionate problemele mai mari, gândind global, dar acţionând local? Crezi că, soluţionând anumite probleme globale, vor fi soluţionate direct şi problemele comunităţii sau ale individului?
V. STUDIEREA IZVOARELOR
Precizează care au fost consecinţele destrămării URSS pentru Republica Moldova.
Analizează textul şi structurează ideea creării unui club de discutare a problemelor la nivel local,
„Dacă Clubul de la Roma are vreun merit, acesta este întâietatea în a se răzvrăti împotriva ignoranţei sinucigaşe a omenirii cu privire la adevărata ei condiţie", afirmă dr. Aurelio Peccei.
Clubul de la Roma a fost fondat în aprilie 1968 de către Aurelio Peccei, industriaş, ex-preşedinte al companiei Fiat, şi Alexander King, om de ştiinţă scoţian. în 1968, Aurelio Peccei, împreună cu câţiva industriaşi, înalţi funcţionari internaţionali, savanţi şi filosofi, s-au reunit pentru a aborda în comun ideile lor şi a examina complexele subiecte legate de viitorul planetei.
Clubul de la Roma este o denumire simbolică pentru o organizaţie care are scopul de a supune atenţiei întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei. El este compus din oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri, înalţi funcţionari publici, şefi de stat şi foşti şefi de stat de pe toate cele cinci continente.
Scopul principal al grupului este de a rezolva problemele legate de industria naţională şi internaţională. Cercetările pe care iniţiatorii Clubului de la Roma le-au întreprins cu privire la viitorul industriei şi al economiei, ignorarea unor tendinţe mondiale nefaste, în special a celor legate de risipa de resurse, care sunt principala cauză a crizei actuale, au dus la acuzarea lor că urmăresc regionalizarea şi unificarea întregii lumi.
S-au înfiinţat centre, instituţii, organisme orientate spre câte o singură temă: mediul, populaţia, hrana, apa, educaţia. Au fost identificate problemele globale ale omenirii, de la climă şi resurse naturale, până la marile dezechilibre economice dintre societăţile privilegiate şi cele în curs de dezvoltare (foamete, sărăcie şi boli).
încă de la începutul activităţii sale, Clubul de la Roma a sugerat alocarea unor investiţii masive în educaţie, care este un factor-cheie în soluţionarea acestor probleme. El a scos în evidenţă două aspecte de importanţă crucială ale globalizării, plecând de la faptul că planeta se află în faţa unei mari dileme: în timp ce resursele planetei sunt limitate, dorinţele, ambiţiile sau tendinţele ca acestea să fie consumate sunt nelimitate.
VI. AUTODEZVOLTARE
Formulează câte o soluţie pentru rezolvarea la nivel local a problemelor globale:
statutul refugiaţilor;
poluarea mediului ambiant;
conflictele interumane;
asigurarea cu resurse energetice;
decalajul dintre statele în curs de dezvoltare şi cele înalt dezvoltate; lichidarea analfabetismului; eradicarea sărăciei.

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: