Problema demografică, a sărăciei şi a subnutriţiei

10:56 0 Comments

Pe parcursul istoriei, populaţia a evoluat diferit, fiind repartizată pe Terra neuniform. Aceasta provoacă probleme serioase în ceea ce priveşte angajarea în câmpul muncii, alimentaţia şi starea sănătăţii populaţiei, educaţia şi nivelul de civilizaţie al cetăţenilor. în ultimul secol s-a înregistrat o creştere a populaţiei de la 1,5 mld,în anul 1900, la peste 6 mld,în anul 2000.0 mare parte din populaţia lumii trăieşte în sărăcie din mai multe cauze interne şi externe.
EVOCARE
• Ce este o problemă demografică?
• De ce nerezolvarea problemei sărăciei acutizează şi alte probleme globale?
• Cum poate fi soluţionată problema malnutriţiei?
Cine este vinovat?
VOCABULAR
Demografie - ştiinţă care, prin metode cantitative, studiază fenomenele privitoare la numărul, repartiţia geografică, structura, densitatea, mişcarea populaţiei, la compoziţia sa pe grupuri de vârstă etc.
Subnutriţie - stare patologică cronică în urma reducerii raţiei alimentare, a tulburărilor de absorbţie intestinală.
Pauperizare - aducerea populaţiei la starea de sărăcie extremă.
1. Problema demografică
în zilele noastre, problemele de ordin demografic reapar din cauza producerii unor crize la nivel local, zonal, continental sau planetar. Acestea ar putea influenţa negativ ordinea socială sau provoca tulburări ale echilibrelor etnice ori religioase.
în 1950, populaţia de pe glob era de 2,7 mld de locuitori, în 1987 - de 5 mld, în 1990 - de 5,3 mld, iar în octombrie 1999 a depăşit 6 mld. în 2025, planeta va avea între 7,6 şi 8,5 mld de locuitori: 95 % din această creştere se va înregistra în ţările în curs de dezvoltare.
Deci problema demografică constă în faptul că 90 % din sporul populaţiei revin statelor mai puţin dezvoltate. Peste 150 de state din lume au datorii faţă de marile puteri. Printre cei mai mari debitori din lume sunt Brazilia, Argentina şi Mexic, cu o datorie de peste 110 mld de dolari. Multe state din Africa au datorii mai mari decât venitul lor naţional. Deoarece în ultimii ani statele bogate şi-au sistat investiţiile în statele sărace, problema demografică s-a acutizat.
După 1975, în lume s-a înregistrat o creştere mai lentă a populaţiei comparativ cu vârful atins în anii 1950-1960. Demografia mondială este dominată de ponderea Asiei, cu peste 3,5 mld de locuitori pe o cincime din suprafaţa terestră: China şi India reprezintă 38 % din populaţia totală, cu 1,4 mld de chinezi şi peste un miliard de indieni. China a reuşit mai bine decât India să-şi controleze creşterea demografică, inclusiv prin metode autoritare, cum ar fi: majorarea vârstei de căsătorie şi limitarea naşterilor la un singur copil per familie.
Africa numără 600 mln de locuitori, iar populaţia ei creşte într-un ritm de 30 % pe an. Europa, ceva mai slab populată (530 mln), are în schimb o populaţie care creşte cu doar 0,22 % pe an. în 2025, Africa şi Europa vor avea 1,5 mld şi, respectiv, 550 mln.
Diferenţele demografice regionale fac să apară şi alte probleme între ţările dezvoltate şi celelalte state, între societăţile industriale cu o slabă creştere demografică şi societăţile nonindustriale, dependente din punct de vedere tehnologic şi cu o mare creştere demografică.
C a p i t o l u l 6
CURS
2. Problema sărăciei şi a subnutriţiei
în istoria umanităţii, majoritatea statelor au înregistrat un progres evident în prosperitatea oamenilor şi a popoarelor. Totodată, cu toate realizările tehnologice şi ştiinţifice, 1/5 din populaţia lumii se confruntă cu problema sărăciei şi a subnutriţiei. Peste 800 mln de oameni nu-şi primesc hrana necesară.
Nesoluţionarea unor probleme globale (de exemplu, cea demografică, ecologică, a analfabetismului şi altele) a determinat acutizarea altor probleme de acelaşi nivel, precum cea a sărăciei şi a subnutriţiei, cauzată de alimentaţia insuficientă a populaţiei, preponderent din lumea a treia.
Cauzele sărăciei le reprezintă declinul economic pronunţat, eficienţa redusă a politicii organelor de stat, şomajul, corupţia, salariile mici, conflictele interne şi altele.
în unele state, inclusiv cele cu o economie prosperă, tot mai mulţi indivizi suferă de pe urma alimentaţiei incorecte. Fiecare al şaptelea locuitor de pe Terra suferă din cauza subnutriţiei; ca rezultat, mulţi oameni se îmbolnăvesc, devin inapţi de muncă, mor. 2/3 din populaţia săracă sunt copii.
în statele sărace se investesc foarte puţine mijloace în economie, în special în agricultură. Anual, peste 0,5 mld de oameni din diferite state suferă de foame.
Organizaţia Naţiunilor Unite a iniţiat un şir de programe menite să găsească soluţii pentru reducerea sărăciei în lume. în anul 1996, la Roma, a demarat Programul pentru Alimen-
0 imagine care a şocat opinia publică mondială, atrăgând atenţia asupra subnutriţiei infantile în Africa
taţie şi Agricultură, în care au fost prevăzute acţiuni ce ţin de planificarea familiei, sporirea eficienţei metodelor agricole, acordarea de ajutoare populaţiei sărace şi altele.
3. Problema demografică şi cea a sărăciei în Republica Moldova
Problema demografică şi cea a sărăciei sunt acute nu doar pentru lumea a treia, ci şi pentru un şir de state din Europa, printre care şi Republica Moldova. Fiecare al cincilea cetăţean al Republicii Moldova se află într-o situaţie de sărăcie. Cele mai afectate sunt familiile numeroase şi cele incomplete; la fel, resimt sărăcia şomerii, pensionarii, lucrătorii din agricultură, o parte a intelectualităţii.
Din punct de vedere numeric, din 1991 încoace Republica Moldova a pierdut deja în jur de 0,5 mln de locuitori şi continuă să piardă, numai prin diferenţa dintre numărul de naşteri şi numărul de decese la mia de locuitori, circa 5 mii de persoane anual. O parte din locuitori au emigrat, mai mult sau mai puţin definitiv, astfel că, în realitate, în Republica Moldova locuiesc cam 3,5 mln de locuitori. Numărul persoanelor care muncesc a scăzut dramatic, a crescut în schimb numărul de pensionari, astfel statul ajungând la una dintre cele mai dezastruoase situaţii.
Or, nu numai indicatorii cantitativi sunt îngrijorători, ci şi cei calitativi. Se preconizează o criză semnificativă a forţei de muncă bine calificate şi, în consecinţă, bine plătite, care să poată ţine în spate un sistem decent de pensii şi asigurări sociale. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât viitorul aparţine unei societăţi tehnicizate şi informatizate, care necesită o înaltă calificare.
O altă problemă alarmantă o constituie populaţia rurală, vitregită din mai multe puncte de vedere. în ultimii ani, diferenţele dintre sat şi oraş s-au accentuat foarte mult, mai ales în zonele de centru şi de sud ale ţării.
Pentru a putea face faţă acestor schimbări, Republica Moldova trebuie să-şi reformeze sistemul medical, sistemul educaţiei şi pe cel de asigurări sociale. Aceste reforme trebuie să
1 26
DOSAR P R O B L E M E G L O B A L E A L E L U M I I C O N T E M P O R A N E
ţină cont de faptul că oamenii de diferite vârste şi categorii sociale au şi nevoi diferite, că ei reprezintă o resursă valoroasă pentru societate la orice vârstă şi că necesită condiţii corespunzătoare, care să le permită şi chiar să îi încurajeze să ducă o viaţă activă.
A Din Declaraţia Conferinţei Internaţionale „Transformările demografice şi socioeconomice ale populaţiei"
Conferinţa şi-a propus să iniţieze un dialog cu instituţiile specializate ale statului şi ale societăţii civile pentru elaborarea unor politici şi strategii demografice, în scopul ajustării legislaţiei naţionale la recomandările UE şi ale organizaţiilor internaţionale din domeniu. în cadrul lucrărilor sale, Conferinţa internaţională a atestat probleme demografice de proporţii în Republica Moldova, care se manifestă prin reducerea efectivului populaţiei, creşterea mortalităţii şi diminuarea speranţei de viaţă a oamenilor, prin creşterea morbidităţii populaţiei, extinderea de- populării spaţiului rural, îmbătrânirea demografică a populaţiei.
Conferinţa a salutat crearea unei Comisii Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare, care va întruni principalii factori de decizie din cadrul Guvernului şi reprezentanţi ai structurilor academice de resort. Conferinţa a luat cunoştinţă de principalele direcţii de activitate ale Comisiei şi a cerut constituirea unui Secretariat permanent, a unui grup tehnic de lucru, precum şi elaborarea unor planuri de activitate clare pentru aceste structuri, întru sporirea eficacităţii activităţii lor.
Conferinţa a pledat pentru întocmirea unei Cărţi verzi a populaţiei din Republica Moldova, în conformitate cu principalele teze ale Cărţii verzi europene şi cu Agenda de la Lisabona, şi pentru elaborarea ulterioară a unei politici comprehensive de domeniu.
Chişinău, 5-6 decembrie 2006 Creşterea populaţiei în lumeîn secolul al XX-lea (mld de locuitori)
Anii 1900 1930 1960 1974 1987 1999 2008 3 4 5 6 6,7
Nr'de 15 2
locuitori ’
B. Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi reducerea sărăciei
Prin intermediul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, comunitatea internaţională abordează majoritatea dimensiunilor dezvoltării umane, inclusiv reducerea cu jumătate, până în anul 2015, a proporţiei persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă. Guvernele din ţările în curs de dezvoltare depun eforturi pentru elaborarea propriilor strategii naţionale de eradicare a sărăciei, bazate pe priorităţile şi nevoile locale.
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susţine aceste soluţii naţionale, astfel ca ele să devină eficiente prin asigurarea unei voci mai puternice a oamenilor săraci, prin extinderea accesului la oportunităţi economice şi bunuri de producţie şi conexiunea programelor de reducere a sărăciei la politicile economice şi financiare ale ţărilor. în acelaşi timp, PNUD contribuie la acţiunile de reformare a comerţului, de diminuare a datoriei şi atragere a investiţiilor, pentru a sprijini eforturile ţărilor respective în vederea eradicării sărăciei şi a punerii globalizării în serviciul săracilor. Astfel, PNUD finanţează proiecte inovaţionale pilot, conectează unele state la cele mai valoroase practici şi resurse la nivel global; promovează rolul activ al femeilor în dezvoltare; reuneşte reprezentanţi ai guvernelor, ai societăţii civile şi ai finanţatorilor străini, pentru a coordona eforturile lor.
PNUD priveşte conceptul de sărăcie umană ca pe o componentă a sărăciei veniturilor, accentuând că echitatea, incluziunea socială, abilitarea femeilor şi respectul pentru drepturile omului sunt importante în reducerea sărăciei.
Acţiuni de combatere a sărăciei:
- elaborarea şi implementarea unor programe de reducere a crizei economice;
- asistenţa socială preventivă şi sporirea protecţiei sociale a celor săraci;
- crearea de locuri de muncă;
- ridicarea salariilor la nivelul coşului minim de consum;
- programe de alfabetizare a populaţiei privind alimentaţia corectă.
Cum poate fi implementată strategia naţională de eradicare a sărăciei în Republica Moldova?
127
C a p i t o lu l 6
Studiu de caz
Tinereţea şi bătrâneţea: unde începe sărăcia
Suntem obişnuiţi ca, atunci când vorbim de bătrâni, să ne gândim, de fapt, la pensionari. în acest mod, simplificăm reprezentarea pe care o avem despre concetăţenii noştri vârstnici şi reducem doar la trei numărul problemelor majore cu care aceştia se confruntă: sărăcia, pensiile şi problemele de sănătate. Cu o pensie medie care abia depăşeşte 500 de lei, pensionarii sunt victime durabile ale unei sărăcii fără speranţă. Ei sunt aceia care solicită primii ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi alte indemnizaţii. Mii de bătrâni vând câte ceva de prin casă pentru a-şi achita facturile curente.
Deşi contribuţiile plătite la fondul de pensii par foarte mari, din cauza salariilor mici, pensiile nu pot fi decât mici, în lipsa oricăror cheltuieli de la bugetul de stat. Astfel nu se poate finanţa corespunzător introducerea unei pensii minime garantate pentru activitate. Deci este necesară o contribuţie din partea bugetului de stat, care să suplimenteze bugetul de pensii, în condiţiile în care acesta din urmă depăşeşte cu puţin 7 % din PIB. Pentru comparaţie, în UE cheltuielile medii privind pensiile reprezintă 12,5% din PIB.
Propune alternative de asigurare a bătrânilor, identificând şi alte surse decât bugetul statului.
Selectează informaţii din surse suplimentare privind problemele demografice, ale sărăciei şi subnutriţiei şi propune căi de soluţionare a lor la nivelul comunităţii. Cine crezi că poartă vina pentru nerezolvarea problemelor menţionate la nivelul comunităţii?
E VA LUARE
• Comentează fraza „Gândeşte global, acţionează local".
• Analizează problema demografică şi a sărăciei, pornind de la aspectul lor general spre cel naţional şi local. Determină câteva soluţii pentru rezolvarea problemei demografice şi a sărăciei în Republica Moldova.
• Realizează un PREŞ, pornind de la opinia: „Fiecare om este responsabil de prezentul şi viitorul său".
(PREŞ: P - punct de vedere;
R - raţionament; E - exemplu; S- sumar.)
• Interesează-te la autorităţile
publice locale care este nivelul de sărăcie în comuni- ,
tatea ta. Determină cauzele f
sărăciei şi propune căi de soluţionare a acesteia la
nivel local.
35
30
25
20
15
10
5
0
Vârsta medie a populaţiei pe ani şi medii Ambele sexe. (anii)
Urban Rural
© Biroul Naţional de Statistică

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: