Sinteză şi evaluare
REŢINE!Politica de restructurare, promovată de M.Gorbaciovîncepând cu anui 1985 în URSS, a contribuit la trezirea conştiinţei naţionale în Republica Moldova şi, ca rezultat, a dus la mişcarea de eliberare naţională şi la lupta pentru afirmare. Republica Moldova, în calitate de stat suveran şi independent (27 august 1991), s-a format drept consecinţă a destrămării Uniunii Sovietice în 1991 şi a căderii regimului totalitar comunist. Acest eveniment istoric a însemnat o deschidere a Republicii Moldova către marea familie a statelor europene şi către întreaga civilizaţie.
Republica Moldova a fost recunoscută de majoritatea statelor lumii, printre primele fiind România şi Georgia. Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte statul moldovean independent a fost realizată prin aderarea la 21 decembrie 1991 la CSi, după care au fost stabilite relaţii diplomatice şi cu alte state.
La 2 martie 1992, Republica Moldova a fost admisă în ONU; din 1995, în Consiliul Europei, iar în 1997 a fost înaintată cererea privind asocierea sa la Uniunea Europeană,
Cetăţenii Republicii Moldova aşteaptă de la guvernanţi îndeplinirea promisiunilor făcute în cadrul campanii-' lor electorale, în special cu referire la reducerea sărăciei şi creşterea nivelului de viaţă a! oamenilor, reducerea corupţiei, criminalităţii, crearea condiţiilor de afirmare a personalităţii etc.
Obiectivele majore ale politicii externe a guvernului Republicii Moldova ţin de extinderea colaborării cu toate statele democratice, în special cu vecinii săi, statele UE şi CSI, participarea la activităţile organismelor internaţionale şi regionale.
II, GÂNDIRE CRITICĂ
Fiind un stat mic, Republica Moldova poate promova politica sa externă singură, ori numai în cadrul unei colaborări strânse cu organismele internaţionale?
Cum ar putea Republica Moldova să asigure un echilibru real în relaţiile sale cu marile puteri din Vest şi din Est?
Cum poate fi modernizată agricultura, coloana vertebrală a economiei naţionale, domeniu care cere multe cheltuieli?
Ce forţe interne şi externe ar fi interesate de agravarea conflictului transnistrean?
Pot fi oare modificate anumite articole din Constituţia ţării, pentru a soluţiona anumite probleme care apar în societate (cum ar fi alegerea preşedintelui, denumirea limbii etc.)? Dacă da, cum poate fi realizat acest lucru? Dacă nu, care ar fi modalităţile de soluţionare, aplicând prevederile constituţionale?
Care probleme sociale sau de altă natură nu pot fi soluţionate din cauza mentalităţii oamenilor? Există alte modalităţi de soluţionare a acestora? Care ar fi ele?
III. TIMPUL ÎN ISTORIE
Realizează o axă cronologică pe care vei indica evenimentele din politica externă şi relaţiile internaţionale ale Republicii Moldova şi ale României în perioada 1989 - 2013.
Formulează o concluzie cu referire la succesele înregistrate de Republica Moldova şi de România în : politica externă.
Semnarea Acordului-cadru de partene- riat Naţiunile Unite - Republica Moldova . „Spre unitate în acţiune", 2012
105
Ca p i t o l u l 4
IV. PERSONALITĂŢI ISTORICE
Analizează activitatea preşedintelui Republicii Moldova şi determină 2-3 aspecte care, în opinia ta, ar putea să contribuie la faptul ca Nicolae Timofti să intre în istorie, fiind cunoscut şi apreciat peste ani.
Formulează câteva întrebări pe care ai putea să le adresezi preşedintelui, cu referire ia:
consolidarea proceselor democratice; prosperarea economiei ţării şi crearea unor noi locuri de muncă;
diminuarea procesului de migraţie a forţei de muncă peste hotare şi motivarea tinerilor să rămână în ţară;
soluţionarea conflictului transnistrean;
Depunerea jurământului Preşedintelui
consolidarea statului de drept şi protecţia drepturilor şi libertă- Republicii Moldova, Nicolae Timofti, 2011, ţilor cetăţenilor. foto: Mihai Vengher
V. RELAŢIA CAUZĂ-EFECT
Precizează care au fost consecinţele destrămării URSS pentru Republica Moldova.
I. REFLECŢIE
Analizează documentul.
„Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, de comun cu Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană şi Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Bruxelles, organizează evenimente de promovare „Moldova spre Spaţiul European de Cercetare". Din 1 ianuarie 2012, Republica Moldova deţine statutul de ţară asociată la cel de-ai Şaptelea Program-Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Activităţi Demonstrative, ceea ce constituie o realizare importan-
. .... „ Şedinţă tematica la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova
ta in parcursul european al ţarii noastre. De aseme- '
nea, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova implementează un şir de măsuri în vederea ralierii la noul program al UE în sfera cercetării-inovării „Orizont 2020", care va demara din 1 ianuarie 2014."
Ce ar trebui să se întreprindă pentru consolidarea cooperării cu instituţiile şi cercetătorii din Republica Moldova, care dispune în acest sens de un potenţial cu relevanţă internaţională?
VII. AUTODEZVOLTARE
Realizează o carte de vizită a Republicii Moldova pe care ai putea s-o prezinţi unui călător străin care ne vizitează ţara: scurtă prezentare istorică; monumente istorice şi naturale; locuri istorice şi pitoreşti care pot fi vizitate; patrimoniu cultural etc.
0 comentarii: